Suncraft SENZO TWISTED OCTAGON nóż CHEF 200mm (TO-05)

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 799,00 zł 799.00
Cena netto: 649,59 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Suncraft SENZO TWISTED OCTAGON nóż CHEF 200mm (TO-05)

Nóż francuski czy też znany bardziej jako nóż szefa kuchni, to najczęściej wykorzystywane ostrze przez kucharzy.
Zarówno tych profesjonalnych jak i amatorów. Stosunkowo długa, szeroka głownia jest charakterystycznie zaokrąglona.
Pozwala to na wykorzystywanie tego ostrza do właściwie większości technik krojenia.
Od siekania, szatkowania, poprzez krojenie i plastrowanie. Właśnie te cechy sprawiają, że jest to nóż, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Przeznaczenie:

siekanie, szatkowanie
krojenie
krojenie w kostkę
plastrowanie

Dane techniczne:
Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1

                        
Długość całkowita - 330 mm
Długość ostrza - 200 mm
Rękojeść - White Pakkawood z czerwonym pierścieniem
Waga - ok. 180 g

Charakterystyczny kształt rękojeści produktów serii SENZO TWISTED OCTAGON zainspirowany został istotną w japońskiej kulturze figurą ośmiokąta.
Dla wygody użytkownika oraz dla większej pewności chwytu, ośmiokątną w przekroju rękojeść noża dodatkowo lekko skręcono.
Ostrza noży Suncraft z serii SENZO TWISTED OCTAGON wykonuje się z 33-warstwowej nierdzewnej tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej stalą typu VG-10**.
Kompozycja ta jest niezwykle trwała, a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia.
Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie.
Japoński design dopełnia rączka z białego Pakkawood*** oraz czerwony pierścień u nasady ostrza.
W skład serii wchodzą: Chef knife w dwóch rozmiarach, Paring knife, Petty knife, noże Santoku oraz Sashimi.

*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.

**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są niebywale ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.

***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.

Dane techniczne

Sztywność ostrza twarde
Długość ostrza 20 cm

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl