- PRZYPRAWY i ZIOŁA(104)
- NOŻE RZEŹNICZE(411)
- NOŻE DLA PRZETW. RYB(94)
- NOŻE DO KUCHNI(1654)
- OSTRZAŁKI - STALKI - KAMIENIE(278)
- SPRZĘT I AKCESORIA(83)
- FARTUCHY RĘKAWICE OBUWIE(53)
- UTRZYMANIE CZYSTOŚCI(149)
- MARKI / PRODUCENCI(2466)
- ANYSHARP(18)
- ARTRA(3)
- BOBET MATERIEL(10)
- CARIBOU(25)
- CHEF'sCHOICE(17)
- CHROMA(0)
- COZZINI(9)
- DEMAR(5)
- DICK(217)
- FAGUM-STOMIL(2)
- FÄLLKNIVEN(3)
- FISCHER(7)
- GIESSER MESSER(85)
- GLOBAL(187)
- HIDEO KITAOKA(39)
- Higonokami(13)
- ISLER(6)
- Imanishi(4)
- KAJO(2)
- KANETSUNE(39)
- KASUMI(37)
- KING(13)
- LANSKY(0)
- MASAHIRO(232)
- MORA(23)
- NIROFLEX(21)
- POLKARS(146)
- PROS(11)
- REZZER(10)
- SANELLI(25)
- STALGAST(16)
- SUNCRAFT(124)
- SWIBO(19)
- TAIDEA(2)
- TAKESHI SAJI(62)
- TAMAHAGANE(114)
- TOJIRO(262)
- Color(10)
- Atelier Forged(6)
- Limited(6)
- High Powder(6)
- Hand Made(8)
- Gai(2)
- DP3(28)
- Aogami Damascus(5)
- Shirogami(24)
- Shirogami Kurouchi(2)
- Zen Black(9)
- Pro(16)
- Zen Hammered(7)
- Zen Kasztan(12)
- Zen Dąb(12)
- Shippu(9)
- Shippu Black(11)
- Shippu Kasztan(7)
- A-1(5)
- Damascus(4)
- Aogami(6)
- DP 37(9)
- Flash(20)
- Origami(13)
- Kamienie, ostrzałki(15)
- Torby, walizki(4)
- VIKAN(29)
- VICTORINOX(272)
- VULKANUS(1)
- ŻURAWIK.COM(104)
- DOSTĘPNE KOLORY RĘKOJEŚCI(541)
- PROMOCJE - PRZECENY(6)
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż uniwersalny 12cm
Opis
Nóż kuchenny uniwersalny 12 cm Tojiro DP37
Wszechstronny, lekki nóż kuchenny, przeznaczony do obierania, czyszczenia i krojenia małych lub średnich produktów, takich jak zioła, warzywa czy owoce. Ponieważ przypomina kształtem nóż szefa, często się przydaje jako miniaturowa wersja tego podstawowego narzędzia, kiedy duży nóż okazuje się niepraktyczny.
Specyfikacja stali
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Konserwacja
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.
Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.
Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.
Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 37 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 22,9 cm
Długość ostrza -12 cm
Szerokość klingi - 2,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,6 mm
Waga - ok. 60 g
Dane techniczne
Sztywność ostrza | twarde |
Długość ostrza | 12 cm |
Produkty powiązane
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro DP37
Poręczny nóż kuchenny, szczególnie praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 340,65 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż szefa kuchni 21cm
Nóż kuchenny szefa kuchni 21 cm Tojiro DP37
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić duże płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Cena netto: 698,37 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż do obierania 10 cm
Nóż kuchenny do obierania 10 cm Tojiro DP37
Poręczny nóż kuchenny, idealny do obróbki małych powierzchni. Krótkie i cienkie ostrze pozwala na łatwe manewrowanie, a zaostrzony czubek pomaga w wykrawaniu niechcianych miejsc w owocach i warzywach.
Cena netto: 300,00 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż do pieczywa 20cm
Nóż kuchenny do pieczywa Tojiro DP37 20 cm
Specjalistyczny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia wszystkich rodzajów pieczywa. Ząbkowane ostrze gładko tnie świeże wypieki, w których skórka jest chrupiąca, a miąższ ma konsystencję puchu. Profesjonalny poziom wykończenia noża gwarantuje wyjątkową ostrość przez długi czas.
Cena netto: 641,46 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż Santoku 17cm
Nóż kuchenny Santoku 17cm Tojiro DP37
Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Cena netto: 649,59 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż szefa kuchni 18cm
Nóż kuchenny szefa kuchni 18 cm Tojiro DP37
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić duże płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Cena netto: 649,59 zł
Tojiro ORIGAMI Nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Origami
Wysokiej jakości japoński nóż, przeznaczony do podstawowych kuchennych zadań. Świetnie się sprawdza przy siekaniu ziół, krojeniu warzyw i owoców, oraz w pracy z mniejszymi porcjami mięsa. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest niesamowicie wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy.
Cena netto: 234,96 zł
Tojiro Shirogami Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro Shirogami
Japoński nóż typu Petty łączy w sobie funkcję noża uniwersalnego i noża do obierania, dzięki czemu znajduje wiele zastosowań w codziennej pracy. Ponieważ posiada stosunkowo szeroką klingę, świetnie się sprawdza przy wykonywaniu takich zadań, jak krojenie warzyw i serów, siekanie ziół czy usuwanie gniazd z owoców. Ostro zakończony nóż uniwersalny, którym można pracować nad deską, jest idealnym uzupełnieniem pełnowymiarowego noża szefa kuchni.
Cena netto: 226,83 zł
Tojiro ORIGAMI Polerowany nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Origami Polerowany
Wysokiej jakości japoński nóż, przeznaczony do podstawowych kuchennych zadań. Świetnie się sprawdza przy siekaniu ziół, krojeniu warzyw i owoców, oraz w pracy z mniejszymi porcjami mięsa. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest niesamowicie wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy. Polerowanie stali na lustro zwiększa jej odporność na korozję i sprawia, że nóż dłużej zachowuje ostrość.
Cena netto: 316,26 zł
Tojiro Shirogami Nóż uniwersalny 12 cm
Nóż kuchenny uniwersalny 12 cm Tojiro Shirogami
Japoński nóż typu Petty łączy w sobie funkcję noża uniwersalnego i noża do obierania, dzięki czemu znajduje wiele zastosowań w codziennej pracy. Ponieważ posiada stosunkowo szeroką klingę, świetnie się sprawdza przy wykonywaniu takich zadań, jak krojenie warzyw i serów, siekanie ziół czy usuwanie gniazd z owoców. Ostro zakończony nóż uniwersalny, którym można pracować nad deską, jest idealnym uzupełnieniem pełnowymiarowego noża szefa kuchni.
Cena netto: 210,57 zł
Tojiro Limited VG-10 Nóż uniwersalny 12cm
Nóż kuchenny uniwersalny 12 cm Tojiro Limited
Wszechstronny, lekki nóż kuchenny, przeznaczony do obierania, czyszczenia i krojenia małych lub średnich produktów, takich jak zioła, warzywa czy owoce. Ponieważ przypomina kształtem nóż szefa, w Japonii używany jest jako poręczna wersja tego podstawowego narzędzia wtedy, kiedy duży nóż okazuje się niepraktyczny.
Cena netto: 324,39 zł
Tojiro Limited VG-10 Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro Limited
Wszechstronny, lekki nóż kuchenny, przeznaczony do obierania, czyszczenia i krojenia małych lub średnich produktów, takich jak zioła, warzywa czy owoce. Ponieważ przypomina kształtem nóż szefa, w Japonii używany jest jako poręczna wersja tego podstawowego narzędzia wtedy, kiedy duży nóż okazuje się niepraktyczny.
Cena netto: 348,78 zł
Tojiro Origami Black Nóż uniwersalny 13 cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Origami Black
Wysokiej jakości japoński nóż, przeznaczony do podstawowych kuchennych zadań. Świetnie się sprawdza przy siekaniu ziół, krojeniu warzyw i owoców, oraz w pracy z mniejszymi porcjami mięsa. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest niesamowicie wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy.
Cena netto: 283,74 zł
Tojiro Pro Western VG-10 Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny Tojiro Pro Uniwersalny 15 cm
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków.
Cena netto: 324,39 zł
Tojiro Pro Western VG-10 Nóż uniwersalny 18cm
Nóż kuchenny Tojiro Pro Uniwersalny 18 cm
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków.
Cena netto: 365,04 zł
Tojiro Shippu VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Shippu
Wszechstronny, lekki nóż kuchenny, przeznaczony do obierania, czyszczenia i krojenia małych lub średnich produktów, takich jak zioła, warzywa czy owoce. Ponieważ przypomina kształtem nóż szefa, często się przydaje jako miniaturowa wersja tego podstawowego narzędzia, kiedy duży nóż okazuje się niepraktyczny.
Cena netto: 397,56 zł
Tojiro A-1 VG-10 Nóż uniwersalny 13,5 cm F-304
Nóż kuchenny Tojiro A-1 uniwersalny 13,5 cm
Niewielki, wszechstronny nóż kuchenny przeznaczony do krojenia i obierania warzyw lub owoców, a także do usuwania z nich pestek czy gniazd. Krótkie, cienkie ostrze, pozwala skutecznie kontrolować ruchy, a dzięki ostremu czubkowi szybko i precyzyjnie wykroimy niechciane elementy, nie wkładając w tę czynność wiele wysiłku.
Cena netto: 145,53 zł
Tojiro Classic VG-10 Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro DP3 15 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 283,74 zł
Tojiro Classic VG-10 Nóż uniwersalny 18cm
Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro DP3 18 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa.
Cena netto: 324,39 zł
Tojiro Pro Western VG-10 Nóż uniwersalny 12cm
Nóż kuchenny Tojiro Pro Uniwersalny 12 cm
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków.
Cena netto: 300,00 zł
Tojiro Flash VG-10 Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro Flash 15 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 584,55 zł
Tojiro Flash VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro Flash 13 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 405,69 zł
Tojiro Origami Black Polerowany Nóż uniwersalny 13 cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Origami Black Polerowany
Wysokiej jakości japoński nóż, przeznaczony do podstawowych kuchennych zadań. Świetnie się sprawdza przy siekaniu ziół, krojeniu warzyw i owoców, oraz w pracy z mniejszymi porcjami mięsa. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest niesamowicie wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy. Polerowanie stali na lustro zwiększa jej odporność na korozję i sprawia, że nóż dłużej zachowuje ostrość.
Cena netto: 389,43 zł
Tojiro Classic VG-10 Nóż uniwersalny 12cm
Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro DP3 12 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 267,48 zł
Tojiro Zen Kasztan nóż uniwersalny 13cm FD-562K
Wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do pracy z produktami małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna.
Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż uniwersalny Tojiro Zen 13 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 24,7 cm
Długość ostrza: 13 cm
Szerokość Klingi: 3,7 cm
Grubość klingi: ok. 2 mm
Waga: ok. 40 g
Cena netto: 243,09 zł
Tojiro Shippu Black VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Nóż uniwersalny 13 cm Tojiro Shippu Black
Wszechstronny, lekki nóż kuchenny, przeznaczony do obierania, czyszczenia i krojenia małych lub średnich produktów, takich jak zioła, warzywa czy owoce. Ponieważ przypomina kształtem nóż szefa, często się przydaje jako miniaturowa wersja tego podstawowego narzędzia, kiedy duży nóż okazuje się niepraktyczny.
Cena netto: 405,69 zł
Tojiro Zen Dąb nóż uniwersalny 13cm FD-562
Wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do pracy z produktami małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna.
Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż uniwersalny Tojiro Zen 13 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 24,7 cm
Długość ostrza: 13 cm
Szerokość Klingi: 3,7 cm
Grubość klingi: ok. 2 mm
Waga: ok. 40 g
Cena netto: 226,83 zł
Tojiro Hammered VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Tojiro Zen Hammered VG-10 nóż uniwersalny 13cm
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków. Pełnowymiarowa rękojeść pozwala skutecznie kontrolować nóż.
Cena netto: 308,13 zł
Tojiro Zen VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Zen Dąb
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 243,09 zł
Tojiro Zen Black VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Zen Black
Wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do pracy z produktami małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Cena netto: 300,00 zł
Tojiro Shippu Kasztan VG-10 Nóż uniwersalny 13cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Shippu Kasztan
Wszechstronny, lekki nóż kuchenny, przeznaczony do obierania, czyszczenia i krojenia małych lub średnich produktów, takich jak zioła, warzywa czy owoce. Ponieważ przypomina kształtem nóż szefa, często się przydaje jako miniaturowa wersja tego podstawowego narzędzia, kiedy duży nóż okazuje się niepraktyczny.
Cena netto: 316,26 zł
Tojiro High Powder R-2 Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro High Powder
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków.
Cena netto: 649,59 zł
Tojiro Flash Amerykański nóż uniwersalny 15cm FF-AUT150
Amerykańska wersja noża do wszystkiego, który został zaprojektowany z myślą o dobrze zorganizowanych szefach kuchni.
Perfekcyjnie naostrzone, wypukłe ząbki ułatwiają krojenie tak różnych produktów, jak miękkie pomidory czy chrupiący chleb.
Szeroka klinga z zaokrąglonym czubkiem świetnie się też nadaje do smarowania pieczywa, np. masłem lub dżemem.
Amerykański nóż uniwersalny ze stali damasceńskiej, Tojiro Flash 15 cm.
Ostrze: stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 30,1 cm
Długość ostrza: 15 cm
Szerokość Klingi: 4,5 cm
Grubość klingi: ok. 2,4 mm
Waga: ok. 170 g
Tojiro Flash to prestiżowa seria doskonale zaprojektowanych noży, których japońska nazwa „Senko” (ang. „Flash” czyli „Błysk”)
wskazuje na bezkompromisową ostrość, olśniewającą jak błyskawica tnąca wieczorne niebo.
Piękne, oryginalne ostrza z tak zwanej stali damasceńskiej wyprodukowano z 37 warstw (noże do obierania i noże Deba) lub 63 warstw (pozostałe modele) stali,
okuwając naprzemiennie ekstremalnie twardy rdzeń wysoko i niskowęglową stalą nierdzewną.
Rękojeści z tworzywa Micarta komponują się estetycznie z falami damasceńskiego wzoru, a ponieważ wzmocniono je wstawkami ze stali,
do użytkowników trafiają wytrzymałe i znakomicie wyważone narzędzia. Ponadto konstrukcja, w której nasada płynnie łączy się z krawędzią tnącą,
znacznie ułatwia proces ostrzenia i sprawia, że noże wygodnie leżą w dłoni.
Cena netto: 584,55 zł
Tojiro High Powder R-2 Nóż uniwersalny 13 cm
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro High Powder
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków.
Cena netto: 608,94 zł
Tojiro Hand Made VG-10 Micarta, Nóż uniwersalny 12cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro Hand Made
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Ręcznie wykonany, dwustronnie ostrzony nóż kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu. Posiada ekstremalnie wytrzymałą klingę, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 63 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej.
Cena netto: 1 625,20 zł
Tojiro Hand Made VG-10 Micarta, Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro Hand Made
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Ręcznie wykonany, dwustronnie ostrzony nóż kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony m.in. do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Posiada ekstremalnie wytrzymałą klingę, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 63 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej.
Cena netto: 1 698,37 zł
Tojiro Flash Zestaw Nóż Szefa kuchni + uniwersalny + do obierania
Tojiro Flash zestaw 3 noży w drewnianym pudełku
Luksusowy zestaw trzech profesjonalnych noży ze stali VG-10, zapakowany w czarne, eleganckie pudełko z drewna idealnie nadaję się na prezent dla każdego miłośnika gotowania.
Cena netto: 1 787,80 zł
Tojiro Gai VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 13,5 cm
Tojiro Gai VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 13,5 cm
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Cena netto: 430,08 zł
Tojiro Hand Made VG-10 Micarta white, Nóż uniwersalny 15cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro Hand Made White
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Ręcznie wykonany, dwustronnie ostrzony nóż kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony m.in. do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Posiada ekstremalnie wytrzymałą klingę, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 63 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej.
Cena netto: 1 698,37 zł
Tojiro Hand Made VG-10 Micarta white, Nóż uniwersalny 12cm
Nóż kuchenny uniwersalny 15 cm Tojiro Hand Made White
Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Ręcznie wykonany, dwustronnie ostrzony nóż kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu. Posiada ekstremalnie wytrzymałą klingę, w której twardy rdzeń (VG-10) okuto 63 warstwami wysoko i niskowęglowej stali nierdzewnej.
Cena netto: 1 625,20 zł
Tojiro Flash Zestaw Nóż szefa 21 cm + uniwersalny 15 cm
Tojiro Flash Zestaw Nóż szefa 21 cm + uniwersalny 15 cm
Zestaw dwóch profesjonalnych noży ze stali VG-10, zapakowany w eleganckie pudełko idealnie nadaję się na prezent dla każdego miłośnika gotowania.
Cena netto: 1 625,20 zł
Tojiro Drewniana pochwa "Saya" na Nóż Uniwersalny 12-15 cm
Tojiro Drewniana pochwa "Saya" na Nóż Uniwersalny 12-15 cm
Drewniana pochwa noża chroni nóż i jego użytkownika przed uszkodzeniami i obrażeniami. Zapobiega również tępieniu się noża i ułatwia jego przenoszenie. Dodatkowo drewniany pin zapobiega przypadkowemu wysunięciu się noża z pochwy.+
Dane techniczne:
Długość - 18,2 cm
Wysokość - 4,3 cm
Grubość - 7,6 mm
Wysokość otworu - 2,8 cm
Cena netto: 113,01 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż szefa kuchni 24 cm
Nóż kuchenny szefa kuchni 24 cm Tojiro DP37
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić duże płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Cena netto: 950,41 zł
Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż Nakiri 16,5cm
Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm Tojiro DP37
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Cena netto: 730,89 zł