Nóż Masahiro MV-H Paring 90mm [14901]
Opis
Masahiro MV-H Paring o ostrzu długości 90 mm to nóż przeznaczony do obierania oraz obróbki małych produktów jak owoce i warzywa. Kształtem przypomina miniaturowy nóż szefa kuchni a ostro zakończony czubek pozwala na łatwe manewrowanie. Niezbędny w każdej kuchni.
Seria MV-H została zaprojektowana i wykonana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są również do siekania. Mając na względzie wykorzystywanie również tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
Typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
Wymiary:
Długość całkowita (A): 206 mm
Długość ostrza (B): 95 mm
Szerokość (C): 26 mm
Grubość (D): 1.8 mm
Waga: 65 g
Przydatne informacje:
Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Dane techniczne
Sztywność ostrza | twarde |
Długość ostrza | 19 cm |