Kategorie
Producent
Sztywność ostrza
Trzy pokrewne serie Zen DP to kwintesencja filozofii Tojiro, która zamyka się w jednym słowie: bezinteresowność.
Specjaliści z Fujitora Industry, pragnąc pogodzić nowoczesność z japońską tradycją, stworzyli wysokiej jakości noże,
które stosunkowo niewiele kosztują, a posiadają rękojeści w tak zwanym stylu japońskim oraz profesjonalne ostrza
(Deba, Yanagi-Sashimi i nóż do pieczywa są ostrzone jednostronnie).
Trzywarstwowa lub dwuwarstwowa stal z dodatkiem kobaltu powstaje ze szwedzkiego żelaza, które jest trwałe,
odporne na rdzę i długo zachowuje ostrość. Kasztanowe rękojeści w kształcie litery D są wzmocnione pierścieniem ze sztucznego tworzywa.
Wygodne i praktyczne modele z serii Tojiro Zen stanowią doskonałe wprowadzenie do świata noży w stylu japońskim.
Tojiro Zen Kasztan nóż Deba 15,5cm FD-571K
Deba to tradycyjny nóż japoński pełniący równocześnie funkcję noża do filetowania ryb lub drobiu,
noża do porcjowania mięsa i wszechstronnego, lekkiego tasaka. Ostrzony jednostronnie, jest wystarczająco finezyjny,
aby kroić produkty na cienkie plastry, i wystarczająco mocny, aby przecinać nieduże ości.
Stosunkowo krótkie ostrze umożliwia pełną kontrolę nad narzędziem.
Klasyczna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż mini-light Deba, Tojiro Zen 15 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 29,4 cm
Długość ostrza: 15 cm
Szerokość Klingi: 4 cm
Grubość klingi: ok. 3,4 mm
Waga: ok. 120 g
Tojiro Zen Kasztan nóż do do porcjowania 21 cm FD-569K
Profesjonalny japoński nóż do porcjowania Tojiro Zen 21 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 32,5 cm
Długość ostrza: 21 cm
Szerokość Klingi: 3,6 cm
Grubość klingi: ok. 2,5 mm
Waga: ok. 100 g
Tojiro Zen Kasztan nóż do obierania 7 cm FD-560K
Profesjonalny japoński nóż do obierania Tojiro Zen 7 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 19,2 cm
Długość ostrza: 7 cm
Szerokość Klingi: 2,9 cm
Grubość klingi: ok. 2 mm
Waga: ok. 35 g
Tojiro Zen Kasztan nóż do obierania 9cm FD-561K
Poręczny nóż kuchenny, idealny do obróbki małych powierzchni.
Krótkie, cienkie ostrze pozwala na swobodne manewrowanie, a zaostrzony czubek pomaga w wykrawaniu niechcianych miejsc w owocach i warzywach.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż do obierania Tojiro Zen 9 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 21 cm
Długość ostrza: 9 cm
Szerokość Klingi: 2,5 cm
Grubość klingi: ok. 2 mm
Waga: ok. 35 g
Tojiro Zen Kasztan nóż mini-light Deba 11,5 cm FD-570K
Profesjonalny japoński nóż mini-light Deba, Tojiro Zen 11,5 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 22,2 cm
Długość ostrza: 11,5 cm
Szerokość Klingi: 3,5 cm
Grubość klingi: ok. 3 mm
Waga: ok. 70 g
Tojiro Zen Kasztan nóż Nakiri 16,5cm FD-568K
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw.
Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię.
Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Profesjonalny japoński nóż Tojiro Zen, Nakiri 16,5 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 30,1 cm
Długość ostrza: 16,5 cm
Szerokość Klingi: 5 cm
Grubość klingi: ok. 2,4 mm
Waga: ok. 130 g
Tojiro Zen Kasztan nóż Santoku 16,5cm FD-567K
Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb.
Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze,
na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki.
Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż Tojiro Zen, Santoku 16,5 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 30 cm
Długość ostrza: 16,5 cm
Szerokość Klingi: 5 cm
Grubość klingi: ok. 2,4 mm
Waga: ok. 115 g
Tojiro Zen Kasztan nóż szefa kuchni 18cm FD-563K
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, szatkowania, cięcia i plastrowania rozmaitych produktów.
Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić większe płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie przesuwać ostrze w obydwu kierunkach.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Tojiro Zen 18 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 32 cm
Długość ostrza: 18 cm
Szerokość Klingi: 4,5 cm
Grubość klingi: ok. 2,4 mm
Waga: ok. 105 g
Tojiro Zen Kasztan nóż szefa kuchni 21cm FD-564K
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, szatkowania, cięcia i plastrowania rozmaitych produktów.
Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić większe płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie przesuwać ostrze w obydwu kierunkach.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Tojiro Zen 21 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 35 cm
Długość ostrza: 21 cm
Szerokość Klingi: 4,5 cm
Grubość klingi: ok. 2,3 mm
Waga: ok. 120 g
Tojiro Zen Kasztan nóż szefa kuchni 24cm FD-565K
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, szatkowania, cięcia i plastrowania rozmaitych produktów.
Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić większe płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie przesuwać ostrze w obydwu kierunkach.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Tojiro Zen 24 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 39 cm
Długość ostrza: 24 cm
Szerokość Klingi: 4,8 cm
Grubość klingi: ok. 2,3 mm
Waga: ok. 150 g
Tojiro Zen Kasztan nóż uniwersalny 13cm FD-562K
Wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do pracy z produktami małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna.
Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż uniwersalny Tojiro Zen 13 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 24,7 cm
Długość ostrza: 13 cm
Szerokość Klingi: 3,7 cm
Grubość klingi: ok. 2 mm
Waga: ok. 40 g
Tojiro Zen Kasztan nóż Yanagi-Sashimi 21cm FD-572K
Nóż do sashimi (Yanagi) jest typowym japońskim nożem, przeznaczonym głównie do krojenia świeżych ryb na cienkie, niemal przezroczyste plastry.
Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi i innych potraw, które wymagają dokładnego i perfekcyjnego cięcia.
Jego długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie.
Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Profesjonalny japoński nóż Yanagi-Sashimi, Tojiro Zen 21 cm.
Ostrze: stal 3 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 34,2 cm
Długość ostrza: 21 cm
Szerokość Klingi: 2,8 cm
Grubość klingi: ok. 2,9 mm
Waga: ok. 100 g